Schoonste strand van Nederland verkiezing

 

Schermafbeelding 2017-07-14 om 19.33.35

 

Ben je enthousiast over onze stranden? Vind u de opgang en het strand schoon en kunt u op een eenvoudige manier uw afval kwijt in de droppits of kliko’s? Help ons dan bij de verkiezing en stem op Julianadorp of Den Helder.

Is het te ver lopen naar het strand of vind u de opgang te stijl? Dat heeft niets met deze verkiezing te maken. Wel zijn we bezig de toegang tot het strand met loopvlonders en banken en openbare toiletten steeds toegankelijker te maken. Volgend jaar ook bij Duinoord een gloednieuwe bewakingspost!

Direct Stemmen?

 

Schermafbeelding 2017-07-14 om 19.36.20

Julianadorp aan Zee met de letter O gemaakt van surfboards van de strandwachten en surfschool Foamball

Boskalis Beachcleanup Den Helder en Julianadorp op 9 en 10 augustus

Het is bijna zover, over twee weken start de tour en een weekje later is Den Helder aan de beurt.

Schermafbeelding 2017-07-14 om 17.52.18 Schermafbeelding 2017-07-14 om 17.51.45Met de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. De opruimactie start op dinsdag 1 augustus 2017 op twee locaties – in Cadzand (zuid) en op Schiermonnikoog (noord). De hele Noordzeekust is opgedeeld in 30 etappes waarbij deelnemers uit het hele land komen helpen een stuk strand schoon te maken. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort op dinsdag 15 augustus 2017. Hier worden de resultaten bekend gemaakt tijdens de feestelijke afsluiting.

Op 9 augustus loopt de route van Huisduinen (Outdoor activiteiten centrum Storm Aan Zee) naar Julianadorp (Strandrestaurant Paal 6). Aanmelden

Op 10 augustus van Julianadorp (Strandrestaurant Paal 6) – Callantsoog (Strandrestaurant WOEST) dan wordt nog net een kilometer van ons strand mee genomen. Aanmelden

Zomerstorm

Je hebt alles klaar voor het seizoen en dan is er op 6 juni een zomerstorm en kun je weer van voor af aan beginnen. Voor Pinksteren lag alles er top bij. Bakken, banken, vlonders, vlaggen etc. op zijn plek en een schoon strand. Dan gaat het stormen. Vlaggen neer en afwachten. Tonnen zand die in twee dagen de strandopgangen blokkeren. Shovel bestellen en aan het werk. 100 kliko’s uit het zand trekken en afspoelen en weer terug plaatsen. Vlonders en banken weer zandvrij en recht zetten/leggen. Helaas kom je dan niet aan het plaatsen van de extra vlonders bij Hengstepad en de stranddouches toe. Het weer is en blijft schitterend dus prio 1 is een schoon en veilig strand.

IMG_0525 IMG_0524 IMG_0484 IMG_0492

Flessenpost

Vanochtend werd een fles met inhoud gevonden tussen de alg en de aangespoelde kwalletjes. Na bestudering bleek er een verzegelde brief in te zitten. Verstuurd op 22 augustus 2014 door de band Blue Mickey and Leander. IMG_0373 Bijna drie jaar onderweg dus en heel aangekomen. Volgens mij is de band alweer ter ziele maar gelukkig hebben we de foto’s nog!IMG_0374IMG_0375

GEMINI GRX420 testvaart in Katwijk bij windkracht 7

gemini-grx-420-rescue-rubberboot-c-1030x686DSCF1232Op woensdag 22 februari hebben we i.s.m. de RBDH een nieuwe snelle boot getest.
Uniek in zijn soort, dat is de Gemini GRX420 professionele rubberboot. Deze rubberboot, ofwel ‘full-inflatable’, is door Gemini vanuit de wensen van de Zuid-Afrikaanse reddingsmaatschappij ontworpen als branding-reddingboot op de stranden van de Zuid-Afrikaanse kustlijn. Inmiddels wordt de Gemini GRX420 rubberboot al meerdere decennia wereldwijd naar tevredenheid ingezet als de ultieme branding-reddingboot door verschillende instanties.

Deze professionele rubberboot heeft een uniek ontwerp zoals geen andere rubberboot dit heeft. Dankzij de hi-jackers, ook wel speed tubes genoemd, onder de drijvers kan deze boot op hogere snelheid door de branding varen, waardoor het reddingsteam eerder ter plaatse is bij een drenkeling, wat de overlevingskansen van de laatstgenoemde aanzienlijk vergroot. De speedtubes zijn een ontwikkeling uit de racerij met Zapcats. Vanwege de behaalde successen met de speedtubes op deze Zapcats, zijn ze eveneens op de GRX420 zijn toegepast. Inmiddels is het een bewezen concept.

Gemini-GRX420-professionele-strand-redding-rubberboot-c-1030x773Zo zou het kunnen wordenNadat we deze al hadden proefgevaren bij mooi weer wilden we nu wat ruiger, je kunt wel zeggen “dat is gelukt”. Helaas deed de Evinrude Etec 30pk leenmotor van RedNed het niet en konden we alleen de Tohatsu 50pk testen. Dat is voor onze doeleinden wel even iets teveel van het goede en het ging dan ook als een speer. Stabiliteit, gewicht en handelbaarheid deed de testers met een grote glimlach op het gezicht roepen: “Bestel er voor mij maar een!”. Dat is precies wat we gaan doen. We hopen voor de zomer de boot binnen te hebben en zoeken dan een passende motor.

Jutbakken weer geplaatst.

De nieuwe stalen jutbakken zijn geplaatst nu nagenoegimg_0446 alle kliko’s van het strand zijn verwijderd.

Dit initiatief “Doe mee, verlos de Zee” is overgewaaid uit Zeeland en blijkt ook hier een groot succes.

Geschiedenis

Doe mee, verlos de zee! is in 2010 ontstaan op de stranden van Goeree-Overflakkee. Jutter Matthijs Lievaart verzamelde op De Kwade Hoek een berg zeeafval en plaatste daarbij, een van juthout vervaardigd, bordje met de slogan “Doe mee, verlos de zee!“. Toen hij 2 weken later terug kwam was de berg tot zijn verbazing enorm gegroeid. Wandelaars hadden in grote getale gehoor gegeven aan zijn oproep!

ztrdg_verlosdezee_01_pol-248x300

De berg werd af en toe verwijderd door de boswachters van Natuurmonumenten, die geen idee hadden wie hier achter zat. Na enkele maanden plaatsten zij er een houten bak en bevestigden daarop het oorspronkelijke bordje. Matthijs heeft daarop contact gezocht met Natuurmonumenten en een mooie samenwerking volgde.

Onze houten jutbakken(onder) bleken niet bestand tegen de natuur en in deze stapelbare gegalvaniseerde bakken(boven) hebben zij een waardige vervanger.

hp-1

 

 

 

 

 

 

 

Strandpost Julianadorp vernieuwd

De Stichting Strandexploitatie Noordkop heeft dit jaar de strandpost Julianadorp vervangen door een nieuw gebouw met een passende uitstraling.

dsc_0731

Niet langer containers stapelen en jaarlijks op en afbouwen maar een vaste post.

We zijn erg blij met de steun en toestemming van de Gemeente Den Helder, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Noorder Kwartier.

schermafbeelding-2016-11-25-om-16-45-19

Het gebouw is geheel van hout opgetrokken door Meerkerk Houtbouw en in twee maanden gebouwd.

schermafbeelding-2016-11-25-om-16-42-21
Installatie techniek Alectric gevestigd in Den Helder is verantwoordelijk voor de gehele technische installatie.

Door een bijschermafbeelding-2016-11-25-om-16-39-28drage van de Helderse Coöperatieve Windmolen Vereniging “De Eendragt” is de strandpost voorzien van zonnepanelen en bijbehorende apparatuur en is energie neutraal.

De post heeft twee lagen met op de begane grond slaapplaatsen voor de strandwachten, bijbehorende douches en toiletten. Een volledig geoutilleerde EHBO kamer en vrij toegankelijke dames, heren en mindervaliden toiletten.

foto-jdorpOp de bovenverdieping bevinden zich de keuken en eetkamer, twee slaapkamers en de uitkijk ruimte. Het  overzicht op het strand en de zee is uitstekend en het is prettig werken.

Aan de duinkant is de loopbrug en het pad ook voor mindervaliden geschikt en de EHBO van daaruit ook met een rolstoel te bereiken. Aan de zeezijde geeft een stalen trap toegang tot de post en EHBO.

De posten op Zandloper en Duinoord zullen de komende jaren ook verplaatst en vervangen worden maar zonder slaapgelegenheid.img_2512img_0344

Om de post tegen de elementen te beschermen is er een wal van zand om gelegd. Dit om uitslijping van het zand onder de post te voorkomen. Die gaat dan in verhouding steeds hoger op de poten staan.

Op deze foto is goed te zien dat het hout al helemaal uitbleekt onder invloed van de zon en de zilte lucht. Vergelijk deze maar eens met de bovenste foto.

 

 

 

Nutsvoorzieningen op de stranden Julianadorp, Zandloper en Duinoord

Aanleg nutsvoorzieningen stranden volop bezig

img_0434

Het strandseizoen is al weer voorbij, de burger heeft nu even meer aandacht voor Sinterklaas en Kerstman, maar voor de Stichting Strandexploitatie Noordkop zijn de nieuwe voorbereidingen voor het zomerseizoen 2017al begonnen. Zo wordt nu hard gewerkt aan nieuwe nutsvoorzieningen bij de stranden.

De gemeenteraad van Den Helder heeft dit jaar geld vrijgemaakt om nieuwe nutsvoorzieningen aan te brengen bij de drukkere (Blauwe Vlag) stranden, met een permanent strandpaviljoen. Dat gaat om de Strandslagen Julianadorp aan Zee, De Zandloper en Duinoord. In het kader van de Natura 2000 regelgeving en het tijdsverloop van de aanbestedingen, was het niet mogelijk om eerder te starten met deze werkzaamheden. Momenteel wordt hard gewerkt om deze strandslagen voor eind van het jaar te voorzien van de nieuwe nutsvoorzieningen en bluswatervoorzieningen.

img_0432

De strandslag Julianadorp aan Zee is zo goed als gereed, aan de overige wordt gewerkt.

“Zover wij weten is dit de eerste strandslag in Nederland met een brandblusstandpijp op het strand”, zegt voorzitter Jan Roelofsen.

De Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) is enorm blij met deze voorzieningen. Water, electra en riool zijn aan de huidige eisen aangepast en verder zijn digitale voorzieningen meegenomen voor onder meer de aansluiting van Wifi op deze stranden.”

 

 

 

Paviljoen “Zee van tijd” afgebrand

Vanmorgen vroeg is paviljoen “Zee van tijd” op strandslag de Zandloper afgebrand.

Paviljoen "Zee van tijd" na de brand

Paviljoen “Zee van tijd” na de brand

Na eerdere branden bij de paviljoens,
– op strandslag Huisduinen – “Langsaldieleven”
– op strandslag Duinoord – “de Citadel”
– en strandslag Julianadorp – “Paal 6”
Nu helaas vanmorgen (4-8) het paviljoen op strandslag de Zandloper. In  totaal de vierde op rij in de afgelopen jaren.
Dit kan bijna geen toeval meer zijn, maar lijkt erg op kwade opzet.
Ons medeleven gaat uit naar de eigenaar Marco en zijn medewerkers.
Voor meer informatie lees het artikel op rtvnh.nl of kijk de video op nu.nl