Naar de inhoud Naar de footer

Informatie & tips

/ Veiligheid / Informatie & tips

Veiligheid op het Strand

Voor de kust liggen rijen zandbanken. Bij eb komen deze soms zichtbaar boven water. Loodrecht op de kust liggen openingen tussen de zandbanken. Dit zijn muien. Door deze muien kan het water sterk stromen. Kom je in een mui, laat je dan met de stroom meevoeren. Je komt vanzelf dieper in zee waar de stroming minder sterk is. Door schuin weg te zwemmen uit de mui kun je de kant bereiken.

Aan de kust staat vrijwel altijd wind. Komt de wind uit zee, dan zijn er hoge golven. Komt de wind vanuit het land, dan zijn er nauwelijks golven. Deze wind maakt terugzwemmen naar de kust moeilijk. Ga dan niet verder dan heupdiepte en zeker niet het water op met drijvende voorwerpen als een opblaasbare boot of luchtbed. Denk ook om ballen en opblaasspeelgoed, kinderen kunnen hier achteraan lopen of zwemmen en zo ongemerkt in dieper water komen.

 • Ga bij voorkeur zwemmen bij opkomend tij.
 • Ga niet alleen zwemmen!
 • Zwem tussen de lijnen!
 • Zwem niet in de buurt van strekdammen!
 • Zwem niet in de buurt van muien!
 • Ga niet met een volle maag de zee in!
 • Zorg ervoor dat u altijd nog kunt staan!
 • Maak het andere badgasten duidelijk als u hulp nodig heeft!
 • Waarschuw de strandwachten als iemand hulp nodig heeft!
 • Gebruik bij aflandige wind geen drijvende voorwerpen!
 • Zwem nooit achter afdrijvende voorwerpen aan!
 • Ga niet oververhit het water in, koel eerst af!
 • Volg de aanwijzingen van de strandwachten altijd op!
 • Houd oogcontact met de drenkeling.
 • Laat iemand hulp inschakelen of bellen. Geef aan dat je hulp inschakelt.
 • Alarmeer andere strandbezoekers en vraag ze om hulp.
 • Ga pas het water in als het echt niet anders kan en alleen als je een ervaren zwemmer bent. Als je het water in gaat, zorg dan dat iemand op de kant dit weet.
 • Kijk of je een drijfmiddel kunt toewerpen, zoals een luchtbed of een boei.
 • Zorg ervoor dat je zelf niet in gevaar komt.

Wanneer en waar is strandbewaking aanwezig?
Onze toegewijde strandwachten houden toezicht op specifieke delen van het strand. Bekijk de strandlocaties voor meer informatie.

Hoe kunnen strandwachten helpen?
Strandwachten zijn hier om jou te beschermen. Als je problemen hebt of hulp nodig hebt, zoek dan onmiddellijk hun aandacht.

Word ook een SSN Lifeguard
Ben je enthousiast over het waarborgen van de veiligheid van strandbezoekers terwijl je geniet van zonnige dagen? Ontdek hier hoe je je kunt aanmelden om een SSN Lifeguard te worden, en kom meer te weten over de waardevolle voordelen en verantwoordelijkheden van deze cruciale rol.

De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen.

Zonkrachtschaal
De zonkrachtschaal geeft globaal aan hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander midden op de dag zon kan verdragen. Voor wie snel verbrandt is de tijd korter. Wie van nature een getinte huid heeft kan langer zon verdragen. De vermelde tijd geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid volgens KWF Kankerbestrijding zoveel UV heeft gekregen dat deze na 8 tot 24 uur rood kleurt. Dat is het maximum voor wie verstandig wil zonnen. De zonkrachtschaal van het KNMI in samenwerking met KWF Kankerbestrijding

ZonkrachtOmschrijving in het weerberichtRoodkleuring onbeschermde huid na x minutenHuid verbrandt
1 – 2vrijwel geen100 – 50
3 – 4zwak35 – 25
5 – 6matig25 – 15gemakkelijk
7 – 8sterk15 – 10snel
9 – 10 en hogerzeer sterkminder dan 10zeer snel

Effect zonkracht
Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger). De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking, Op een zonnige dag is er meer UV-zonlicht dan wanneer het volledig bewolkt is. Maar dit geeft hooguit dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met factor 5. Dus ook in de schaduw onder een parasol kan de huid nog steeds verbranden. Zonkracht 7 of meer komt in ons land regelmatig voor. Soms op meer dan twintig dagen per jaar. In de afgelopen jaren is enkele keren een zonkracht 8 gemeten. In het zuiden van Europa staat de zon nog hoger aan de hemel. Hier worden ‘s zomers zonkrachtwaarden gemeten van 9 of meer.

Invloeden op zonkracht
Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Naast de hoogte van de zon is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Zonkrachtverwachting
Het KNMI geeft dagelijks een zonkrachtverwachting. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, des te meer zonnestraling de atmosfeer binnenkomt. Een deel van die straling is onzichtbaar ultraviolet licht (UV). Je wordt er bruin van, maar een teveel aan UV leidt tot verbranding en kan op termijn huidaandoeningen geven. De totale hoeveelheid UV aan de grond op het middaguur wordt zonkracht genoemd, internationaal ook wel UV Index. In de zomerperiode wijzen we op ons twitteraccount op een hoge zonkracht bij een zonkrachtverwachting van 6,5 (afgerond 7) of hoger in combinatie met verwachte zonneschijnduur van 60 procent. Hoe we deze zonkrachtverwachting maken kun je hier lezen.

Betekenis van de vlaggen

Op het strand zie je verschillende vlaggen wapperen, en ze dragen cruciale informatie over de huidige situatie. Deze kleurrijke vlaggen zijn meer dan decoratie – ze zijn jouw gids voor een veilige en plezierige strandervaring. Wil je meer weten over wat deze vlaggen je vertellen? Ontdek de betekenis van de vlaggen en krijg een dieper inzicht in de strandveiligheid.